Tudja meg egyszerűen, mennyire sebezhető a számítógépe

számítógépe

Tudja meg egyszerűen, mennyire sebezhető a számítógépe

Az alábbi egyszerű windowsos eszköz megmutatja, milyen sebezhetőségek vannak rendszerünkben, hálózatunkban.

A Local Area Security Audit Tool (lastAudit) egy ingyenes, igen egyszerű sebezhetőségi szkenner. A program hordozható (azaz nem telepíti magát a komputerünkre), és mindössze 2 MB. A letöltése után, ha használni akarjuk, csak rá kell kattintanunk az exe fájlra.

Egy, a végletekig leegyszerűsített felhasználói felület jön elő, ahol tulajdonképpen csak a vizsgálatra felajánlott helyeket látjuk, illetve a Start gombot. Ez utóbbira kattintva kezdődik a szkennelés, ami, ha mindent beikszelve hagytunk, amit a program felajánlott, eltarthat egy ideig. A program felfedi az érzékeny adatokat, a tárolt jelszavakat, a sérülékeny adatbázisokat, azokat a gyenge pontokat, amelyeket kihasználhatnak a malware-ek, sőt még a wifi- és hálózat-behatolási pontokat is ellenőrzi.

© hvg.hu

Ha elkészült a vizsgálat, jelentést kapunk színkódolva, html formátumban (ennek az elérési útját alul láthatjuk). A piros és a narancsszín veszélyes sebezhetőségekre hívja fel a figyelmet, ezeknél érdemes azonnal beavatkozni, de arra is érdemes figyelni, amit a kék színnél mutat a rendszer.

 

Forrás:http://hvg.hu/tudomany/20160522_rendszersebezhetoseg_vizsgalata_Local_Area_Security_Audit_Tool