Azonnal változtassa meg a Gmail-jelszavát – kikerült az internetre 15 ezer magyar felhasználó jelszava

Gmail:

Egy fájlmegosztó oldalon tették közzé azt több mint 15 ezer felhasználónév+jelszó párost tartalmazó listát. Melyen az Origo szerint magyar felhasználók működő belépési adatai találhatók.

Valós az a több mint 15 ezer magyar google-s belépési adatait tartalmazó lista. Amit az Origoolvasója talált egy észt fájlmegosztó oldalon. A hírszájt több felhasználónév-jelszó párost is kipróbált, és szúrópróbaszerűen kiválasztott adatok nagy része helyesnek bizonyult. Valóban be tudtak vele lépni a Gmailbe.

Az észt oldalon fórumozók más szolgáltatásokban is kipróbálták az ellopott jelszavakat. A Spotifyra utalva volt, aki azt írta: “Köszi, hatalmas a lista, holnap kipróbálom majd, melyiknél van előfizetés (premium account), és akkor a banki adatokat is megszerezhetjük.”

Az adatlopás után azt javasoljuk, hogy mindenki változtassa meg a Gmailnél használt jelszavát, illetve ha azonos jelszót használ más szolgáltatásoknál is, akkor ott is módosítsa a kódot. Ha továbbkattint, mutatunk egy módszert, mellyel 1 perc alatt csinálhat magának könnyen megjegyezhető jelszót, amit senki nem fog kitalálni, még egy gép is nehezen boldogulna vele.

Frissítés: időközben kiderült, hogy a jelszócsomagnak jó eséllyel jelentős részét képezik a Budapest Sportiroda rendszeréből származó adatok. Azt már biztosan feltörték ismeretlenek, onnan (is) loptak el jelszavakat – és nagyon sokan ugyanazt a jelszót használják a Gmailnél, a Spotifynál és más szolgáltatásoknál.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20160331_kiszivargott_magyar_gmail_jelszo