Nem Windows 10 van a gépén? Akkor van egy igen kellemetlen hírünk

windows10

A Microsoft 2018 második felében adhatja majd ki az új irodai programcsomagját. A fejlesztők szerint azonban akinek nem Windows 10 van a gépén, az nem tudja majd használni.

Azt már 2017 szeptembere óta tudni lehet, hogy a Microsoft legújabb irodai programcsomagja az Office 2019 nevet viseli majd. Ahogy azt is, hogy – kissé ellentmondásos módon – nem 2019-ben. Hanem 2018 második felében debütálhat. (Hogy milyen változásokra számíthatunk, arról ebben a cikkben írtunk korábban.) A redmondi cég azonban a napokban egy ennél sokkal fontosabb információt közölt az új fejlesztésről.

A cég blogján megjelent bejelentés szerint az Office 2019 csak a Windows 10-es gépeken fut majd. Vagyis a korábbi verziót (Windows 7, 8, 8.1) nem használhatják majd. Ez a korábbi platformot használóknak igen érzékeny döntés lesz. A Microsoft ugyanis január 16-án végleg lezárta a lehetőséget, hogy bárki ingyen frissítse rendszerét a Windows 10-re. Vagyis január közepe óta már csak úgy lehet beszerezni az operációs rendszert, ha azt megveszi valaki. Persze a rendmondi cég nyugodt szívvel mondhatja, hogy ők előre szóltak, sőt, még „jó fejek” is voltak, hiszen a Windows 10 ingyenes letöltésének határidejét még két nappal ki is tolták.

Microsoft
© Microsoft

A fejlesztők szerint az Office 2019-et 5 évig lehet majd használni, de a tervek szerint további két évig még támogatást kap a szoftver. A csomagban természetesen ott lesz a Word, az Excel, a PowerPoint, az Outlook, az üzleti felhasználók pedig megkapják az Exchange, a SharePoint és a Skype for Business termékeket is.

A Microsoft bejelentése szerint a döntés természetesen nem érinti azokat. Akik Macen használják az Office-t, az ugyanis egy teljesen másik termékük.

Az irodai munkát végzők közül rengetegen a Microsoft irodai programcsomagját használják. Ezért jó előre felkészülni, ha megújul a Word, az Outlook, az Echange, a PowerPoint vagy az Excel. Nos, ez legközelebb jövőre történik meg: bár Office 2019 lesz az új verzió neve, de már 2018 második felében elérhető lesz.

A rég megszokott programok és a Skype for Business is a része lesz a csomagnak, és főként két program újul meg. Az Excel új formulákat és táblázatkészítési lehetőségeket kap, a PowerPoint pedig új vizaulizációs lehetőségekkel és animációkkal bővül. Hogy pontosan milyen új funkciókra is lehet számítani, az a következő hónapokban kiderül – ígéri a Microsoft.

A cég hangsúlyozta: bár egyre nagyobb igény van a felhőben tárolható dokumentumokra, továbbra is lesznek az irodai programcsomagnak olyan verziói, amelyek nem a felhőben tárolják a fájlokat, hiszen a Microsoft tapasztalata szerint erre még nem áll készen minden cég.

Az árról még semmit sem tudni, de a legutóbbi, 2015-ben kiadott programcsomag egyszemélyes verziója havi 2099 forintba vagy évi 20 999 forintba került a megjelenéskor, míg a családi verzió évi 30 ezer forintba, vállalati verzió esetén pedig munkatársanként 4-12 euróba.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180208_microsoft_office_2019_windows_10_frissites